Saturday, December 29, 2012

wooowww..
rasa baru je cuti sem aritu..
da exam balik..
hoho...
>,<
pape punn..follow the flow..
LYNA..
focus..focus..focuss..
x taw nape..banyak main kot skrg...CEPAT NOH LUPE NYEE..
CARELESS pulak tu...aiyoyo..
x boleh..x boleh cenggini..
lyna..focus..focus..focus..
reengineering myself 

btw..
Good Luck to my clazmatee
:D





“Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh. Dan jika kamu ditimpa sesuatu godaan setan, maka berlindunglah kepada Allah. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa bila mereka ditimpa was-was dari setan, mereka ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan-kesalahannya.” (QS. Al-A’raaf: 199-201)


Assalamualaikum semua..
alhamdulillah...syukur atas kurniaan Allah..
^,^

tadi cik lyna google..google...tetibe nampak this quote...
kadang2 kata maaf senang nak diucapkan..tapi..
hati ni..nak betul2 maafkan kesalahan seseorang tu..payah sangatt..
kadang2 rasa..aku da maafkan die..
yang penting sekarang ni..aku tak nak tengok dan nampak die lagi..
cukup la aku da maafkan dia...
WAH..baru cik lyna sedar..siapa kita untuk berkata sedemikian..
sedangkan ALLAH ampunkan hambanya...NABI MUHAMMAD pun ampunkan umatnya..
kita yang sekerdil hamba ni..angkuh dan rasa diri bagus dengan bersikap demikian..
patutlah..kadang2 terasa hati ni tak tenang dibuatnya...
rasa gundah gulana..
wat kerja serba x kena...
mungkin ini sebabnya...
jangan la kita berasa bangga dengan sikap kita ni..
mungkin kita lagi buruk perangainya dari orang yang kita persalahkan tu..
SAYA MINTA MAAF KEPADA SEMUA YANG MENGENALI DIRI SAYA..
DAN SAYA..DENGAN IKHLAS HATI MEMAAFKAN SESIAPA SAJA DENGAN SEPENUH HATI SAYA...
SIAPA LA SAYA UNTUK MENYIMPAN PERASAAN MARAH YANG LALU..
"PERKARA YANG LALU JANGAN DIPENDAM,JGN DIINGAT..MELAINKAN KENANGAN YANG INDAH SAHAJA" kann..
chill laa >,<

salam sayang untuk semua,
lynaniza =)

Saturday, December 1, 2012

hati saya..hanya Allah yang tahu..




"dan kadang kala,
akan ada duka, yang tak akan mampu kita kongsi,
walau ada seribu telinga yang mahu mendengar,
walau ada seribu mulut yang bertanya,
walau ada begitu banyak bahu untuk kita sandarkan,
dan menangis.

akan ada duka yang masih terbungkam dan tersimpan.
disimpan rapi dalam hati.
tersembunyi dalam senyum dan tawa.

bukan kita tak mahu,
tapi kita tak mampu.
dan bukan kerana tak percaya,
cuma kerana kita tahu bagaimana harus kita mula.
kerana terkadang,
bahasa memang gagal menzahirkan rasa"


Wednesday, November 14, 2012

Ahlan Wasahlan 1434h

ASSALAMUALAIKUM..
SALAM MAAL HIJRAH KAWAN-KAWAN
;)



semoga ALLAH mengampunkan segala dosa kita yang lepas...
dan..
Semoga kita sebagai HAMBA dapat memperbaiki diri ke arah yang lebih baik..
semoga kita dapat mencari jalan menuju REDHA YA ALLAH..
AMIN..

YA ALLAH sesungguhnya segala yang baik datang nya dari MU 
MANAKALA, 
yang jahat adalah dari diri kU HAMBAMU yang lemah ini..
Amin..

jauhkan lah hambamu ini dari mala petaka bahaya, bencana alam dan gangguan syaitan Ya ALLAH..
AMIN YA RABBAL ALAMIN
;'(

untuk awak ;)




untuk awak yang disayangi..
saya..
Tak minta yang SOLEH, sebab saya pun tak lah SOLEHAH sangat…
Tak minta yang bergelar USTAZ, sebab saya lagi jauh untuk 
bergelar USTAZAH…
Nak minta yang KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yang ada…
Nak minta yang HENSEM, saya tak la CANTIK sangat, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH
ciptakan…
Nak minta yang BERPANGKAT, saya hanya seorang HAMBA…
Cukuplah sekadar yang MEMAHAMI dan MENERIMA ku seadanya…
Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama-sama mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina…
Cukuplah yang sama-sama saling MEMBANTU dalam susah dan senang mengharungi lautan dunia…

semoga kita berusaha untuk menjadi hambanya yang terbaik di dunia dan di akhirat..
supaya kita dapat saling ingat mengingati...
Amin ya rabbal alamin..
semoga tahun baru yang akan mendatang lebih baik dari tahun yang sebelumnya..
INSYAALLAH ;)


adiah untuk awak ;)


Friday, November 9, 2012

kita da dpt apa yang SUPRISEE sgt tuhh... ;)


Supriseee!!!


yeahh..
bedday present from sarang hae da sampai..
sukeee ;)

klaka bile dgr sarang hae ckp...
terpaksa tempah cincin dulu..then tnggu cincin siap..bru boleh bgi adiah..
sbb takde saiz jari saya..
hoho..

Suprise ke cik lyna??

hahaha..nak gelak japp...:D
suprisee bilee..
tgk cincin...WOW!! eh, cantik la...mata terus bulat..dalam ati..cepat2 nak pakai cincin sekarang..hehe..
terharuu taw...hehe

yg penting kite sukee...
cantik..okay..nak puji sikit..
pandai la sarang hae pilih..
;)

taraaa...
tengokk..
cantik takkk..cik lyna pakai??
jgn jelezz..hihi
;)



sukee ;)

cik lyna tanya..
sarang haee..nape bgi kita cincin...kte tak minta hadiah mhl2 pun la...
die katee...

sbb...........
.....................................
...................
biarlah rahsia..hihi
 ;)




thanx sarang hae ;)
really appreciate it..
muke cik lyna berbunga2 dpt cincin bling..bling...
;)

Alhamdulillah..syukran Allah..sebab masih berikan kami kebahagiaan eventhough sometimes dugaan tu datang dengan tibe2..haha..
TIBE2 JE BOOMM..BOOMM... ahaha..
thanx sarang hae sbb sabar..
sabar perlu ada dalam perhubungan..lebih2 lagi..jejaka bertuah cik lyna ni..muahaha..


semoga Allah berkati our relationship ke perjalanan yang seterusnyaa..
doakan kami
Amin..
InsyaAllah
;D


Wednesday, November 7, 2012

Allah..i need u

Allah...i need u
im really down right now..
:'(

please hug me..give me the strength...
amin
:'(

Monday, October 29, 2012

InsyaAllah...


hopefully suatu hari nanti..
solat jemaah sesame...bace Al-Quran sesama..
mesti seronok kan husband tolong ajar mengaji..
baby pun ada ikut dengar..hee ^^
InsyaAllah..

Sunday, October 28, 2012

surat cinta =)


Assalamualaikum..

to: bakal imamku


subject: suratdarihatikehati


Tip untuk gadis comel cam cik lyna pilih calon suami.


Antara perkara penting yang perlu dirisik ialah sejauh mana ‘putera pujaanmu’ itu menghormati ibunya. Jika dia seorang yang menghormati ibunya menurut peraturan Allah, insya Allah, dia juga akan bergaul denganmu sebagai isterinya dengan cara makruf. Ujian pertama seorang lelaki dalam melayani kerenah wanita ialah ibu kandungnya sendiri. Namun satu perkara perlu dibezakan, cari yang ‘hormat mak’

bukannya yang jenis ‘anak mak’ :) 




“Makin rapat kamu dengan Allah, makin si dia yang ditakdirkan untuk dirimu mendekat"


"Jodoh itu kita dapat rasa dengan kehadiran seseorang itu yang membuatkan kita merasa lebih tenang,lebih bertambah aman,malah lebih meningkatkan iman"



"Jodoh di tangan ALLAH, kita hanya mampu berdoa si DIA lah jodoh kita"








"sayang,
yakin itu penting!
I have not been sure for many things in my life before
but now, I am really sure Allah is always be with me.
tidak kira….
setinggi mana pun langit,
sedalam mana pun lautan,
seluas mana pun bumi,
setebal mana pun perasaan manusia,
seburuk dan seindah kejadian,
Allah tetap ada bersama kita sayangku.
sayangku pemilik sepasang mata yang indah yang juga sedang membaca post ini.
bila kita dekat dengan Dia,
bertambah dekat Dia dengan kita.
bohonglah jika kita tidak khuatir mengenai masa hadapan kita,
tapi,
khuatir itu perlu ikhtiar,
bila ikhtiar, perlu ikhlas,
bila ikhlas, insyaAllah redha.
sayang Dia. sayang semua.
^^"

cinta kerana ALLAH ^^



Al-Quran Peneman HIDUP

Assalamualaikum


"Berusaha sampai habis.."
"Berdoa sampai nangis..."

adakah itu yang selalu kita lakukan dalam seharian kita..
dalam kita ingin mencapai impian kita..

ingatlah wahai sahabat..
ALLAH sangat menyayangi hambanya yang sentiasa berusaha dan berdoa..
ALLAH mendengar setiap kata, detik hati kita...
setiap DOA yang kita mohonkan..
tetapi...
ANDAI, ALLAH MENUNDA APA YANG KAMU PINTA...
ANDAI DOA YANG DI PINTA LAMBAT DI KABULKAN..
INGATLAH..
BUKAN ALLAH TIDAK MENGINDAHKAN DOA KITA..
MALAH ALLAH INGIN MELIHAT KESABARAN HAMBANYA..
KASIH SAYANG HAMBANYA 
DAN
PERCAYALAH..
SUATU KETIKA DI MANA, ALLAH AKAN MELIMPAHKAN NIKMAT YANG LEBIH DARI YANG KITA POHON...

kawan-kawan..
Jadikanlah Al-Quran peneman dikala duka..dikala tawa...
Jadikanlah Al-Quran peneman setia anda setiap hari..
berkawan la dengan Al-Quran..
baca la Al-Quran..
InsyaAllah..
hati kita kan menjadi tenang setenangnya...

(sumber:google)


Al-Quran..
ayat Al-Quran yang sangat merdu sudah pun menenangkan hati yang gelisah ini..
apatah lagi..
kalau kita membacanya..
YA RABBI..
ketenangan yang kita dapat mungkin tidak terbanding nikmatnya..
bacalah AL-QURAN dan ketahuilah MAKNANYA..
Nescaya..
anda semua akan menitiskan air mata..
kerana..
kita akan tahu betapa
ALLAH SANGAT MENYAYANGI HAMBANYA


(sumber:google)


renungan untuk kita bersama..
InsyaAllah...

Wednesday, October 24, 2012

SALE AIDILADHA..jom GRAB for Akhirat =)



Assalamualaikum semua yang hensem dan cantik2..
alhamdulillah...masih lgi dipanjangkan umur...
macam mane iman anda hari ni??
hehe..nak ikut gaya ustazah..
.boleh selalu muhasabah diri..
kadang2 kita x perasan kita buat dosa kan..
kadang da niat ni x nak mengumpat..
adooii mengumpat lagi..lagi..dan lagi.. :'(
Allah..lindungilah sy dri segala dosa dan hawa nafsu..
Amin

yeah! cik lyna da stat cuti for rye aji and cte mid sem smpai 4 november..
gaoxing2...

tapiii..keje...woohh..menggunung...
I NEED U TIMETABLE
=)

esok ari apa?
esok 25 nov 2012..
esok ari apa?
ari khamis..
esok ada apa?
esok kan
9 Zulhijjah 1433H
esok hari arafah...

jom puase sunat sme2 sok...
besar taw fadilatnye..

cik lyna pun hampir terlupa sok 9 zulhijjah..mama la ingatkan..
mama kate sok puase taw kak..
pastu jumaat kite rayaa..hehe..

yeahh...

" barangsiapa yang puasa pada hari arafah, 9 Zulhijjah, diampunkan dosa nya setahun yang lalu dan setahun yang akan datang "

 YA ALLAH..nikmatnyee..
jom..takkan nak lepaskan peluang bonus..SALE ni...kita grab la..
InsyaAllah...Allah Maha Mengetahui...
ikhlas la dalam beribadat kepada Nya..

cik lyna ad taw lagi..kelebihan puasa sunat hari arafah ni..
ialah...

nak taw??

Sabda Rasullullah S.A.W lagi: “Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya iaitu :-
1. Orang-orang yang mati syahid
2. Orang-orang yang mengerjakan solat malam dalam Bulan Ramadhan.
3. Orang berpuasa di hari Arafah. ”

semoga kebaikan dan sale yang kita dpt ni boleh kita share bersame and try to do it okayy!!

p/s: minta semua doakan cik lyna sihat ek..tq =)

Saturday, October 13, 2012

happy 22 birthday to me :)

Assalamualaikum semua :)

11 Oktober 2012

sweet 17
oppss..

Sweet 22

:)
lyna!!!
happy 22 birthday sayangg..
i love myselff so muchhh
:P
semoga lyna jdi anak yang solehah taw..
semoga d panjangkan umur..
and
ceria2 selalu...
InsyaAllah...tercapai apa yang diimpikan..

Ucapan for lovely myself <3 p="p">


Thanx mama and abah..
kek yg ke 5..
hehe..
cappucino cake..
likee2..
and 
thanx 4 adiah rantai and gelang..
sory..pic x ambik..
excitedd sgt..trus pakai..hihi
sukeee <3 p="p">

thanx to my beloved frenss..
for all the 4 cakes..hehe
bluberry cake, bluberry chesse cake, tiramisu and choclate sponge cake

thanx taw u ollss..
sayanggg banyakkk2..


adiah from my bff..
sweater n cardigan.....
thanx taw u...

yeahh!!..x sbr nak dpt adiah from my sarang hae plakk..
<3 p="p">

Thursday, September 6, 2012

istikharah cinta ku :)

Assalamualaikum...
dear MSH


awak tahu kan...
petunjuk Allah telah membuka hati saya untuk awak...
wajah awak yang saya lihat..
ketika itu..
menjadi penguat cinta kita..
semoga petunjuk Allah itu memberikan kita kekuatan..
dan semoga cinta kita diberkati Allah..

dugaan yang kita lalui untuk kita menguji diri masing2 kan..
saya taw..awak pun sedih..saya pun awak..
tapi...kita kena kuat kan..
kita kena banyakkan doa pada Allah..
kan awak selalu pesan camtu..
:)

Ya Allah..
kerana mulanya perasaan itu...dari petunjukmu Ya Allah..
hanya kepada Mu keserah kan segalanya...
kekuatan cinta ku adalah kekuatan petunjuk dari Mu..
Semoga dia adalah jodohku..dan aku adalah jodohnye..
Kami berdoa Ya Allah..

Amin Ya Rabbal Alamin

syukur kepada Mu Allah..


YA ALLAH..
Alhamdulillah...syukran Ya Allah..
 (^ . ^)
bersyukur kepada-Mu tuhan..
Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi 
Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah

Kenikmatan yang bertandang
Terkadang tidak dihiraukan 
Dan bila hilang barulah dikesalkan

Adakalanya aku hanyut
Adakalanya aku lupa
Adakala aku leka
Ampunilah...
Kerana ku manusia
Lemah dan tidak berdaya di sisiMu
Seringkali terlupa nikmatMu
Datang tiada jemu
Bila terhimpit mulalah
Mencari dan menyebut namaMu
Barulah merasai makna sebenar erti syukur
Syukur atas rahmatMu

Adakala ku hanyut
Adakala ku lupa
Adakala ku leka dan adakala ku alpa
Kerana ku manusia
Lemah dan tak berdaya
Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia

Ku bersyukur ya Tuhan
Segala pemberian
Walau luas lautan
Bukanlah perbandingan
Ku tingkat keimanan
Ku gilap ketaqwaan
Sebagai perlambangan
Terima kasih ku Tuhan

Onak duri kehidupan
Jatuh bangun sendirian
Ada hikmah yang tersimpan
Yang menguji iman

Bersyukurlah selalu
Sentiasalah redha dan menerima
Tiap ujian tiba bukan diminta
Sebaliknya Allah Maha Mengetahui

Kan ku bertasbih selalu
Bertahmid berzikir padaMu
Sebagai tanda ku nilai 
RahmatMu Tuhan

Aku bersyukur Ya Allah
Segala pemberianMu pada ku
Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya
Memang tiada bandingan
Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi 
Bukan miliku pinjaman sementara
Syukur Alhamdulillah

Sesungguhnya solatku,
Amalku, hidupku, matiku
Kerna Allah yang satu
Kuserahkan segala harta jiwa dan raga
Sebagai tanda cinta
KepadaMu Yang Esa
:'(

Wednesday, September 5, 2012

AidiLfitri yang mulia :D syukran


Assalamualaikum semua..
alhamdulillah.. 
syawal yang mulia sudah pun cik lyna n family lalui ngan gembira :)
eventhough ari ni da msuk 19 Syawal, msih x lambat lagi kan tuk cik lyna ucapkan
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI SEMUA..
^_^
soryy la..bz sgt..smpai x tersempat nak sign in ke blog..
hihi


tema tahun ni..soft blue..
owh..seb bek tak matching ngan kaler dinding..huahua...

my lovely family...
haha...x taw npe yg lain cm x senyum kan...ade sorang tu je yg terover excited senyum..haha :D
EHH!!
bukan semua2 tu x hepi ek..tapi..baru lps bermaafan time ni..msing2 feeling sdey lagi..
cik lyna jee..time mintak maaf taw nangis..tpi..nmpk kamera terus senyum..amboyaii..
kemaiinn ko ye lina..hehe

sory u olls..xde gmba maaf2..
ad video je..
video tu privacy..klu x..malu la i u...hilang kegagahan dan keperkasaan i nanti..hehe
(ade org lain kesah ke lyna oiii..bebel je..hihi)


mama... i love you so much :'(
you are the best for me forever..
mama...
eventhough mama x bagi iza wat tu..x bagi iza wat ni..
x boleh ke sana..x boleh ke sini..
eventhough mama terlalu protective..
sometime iza fikir iza xde kebebasan..
eventhough i always cry cause you..
i know..you want the best for me right ma?
iza sayang mama dunia akhirat..selamanya...
iza taw..segala yang mama buat..segala yang mama ingatkan..segala nasihat mama..
untuk jadikan iza anak yang baik, solehah dan juga anak yang terbaik..
ILOVEYOU SOMUCH!! :'( Sayang Mama Sangatttt..


heyy..she my daughter..hihi ^_^
actually she my cousin..but..she very cute girl...manje sangatt..
and fyi..die sayangg sangatt kat sy..hihi..
kalau jmpe je..msti x boleh nak pisah...
bak kata pepatah..di mana ada die..disitu ad sy..
aicecehh..hee ^_^
ehh..lupa plak nak kenalkan..
name die mixed by my name n my saranghae..hihi..
NUR FASHA ADLINA

adam + lina = AdLina

aiceceh...gatal plakkk...hihi..
gurau jee..

ehem..ehem...
alamakk..sape yg snap gmba kitorang ni..
hehe


ooppss...
jgn dekat2...huhu
belum sah..belum sah... :D
gamba ni time cik lyna wat open house..
family smua pkai baju biru...
so..die pn ikut serta laa..sibuk je..haha.. :D

kawan-kawan..doakan kitorang ek..
semoga Allah murahkan rezeki kami berdua dan permudahkan perjalanan kami seterusnya...
Amin ya rabbal alamin
InsyaAllah..dengan Izin Allah SWT
^_^

miss me?? perasan japp :P



assalamualaikum semua..
do u miss me!!
haha..please ok lina..
ingat awok tu retis ke??
hoho..

da lame x hupdate blog after RAMADHAN aritu kan..

okay..cik lyna nak mengarang tuk AIDILFITRI aritu..
c u soonn

:)

Sunday, July 22, 2012

intersesi...

Assalamualaikum...
alhamdulillah...

hari ni da hari kedua kita berpuasa..
TAHNIAH...

hari ni malam ketiga kita berterawih..
ALHAMDULILLAH...

esok..
cik lyna oiiii..
buat2 balik ke puncak Alam yee....

Intersesi anda sudah bermula...
^_^

okayy...okayy...esok cik lyna balik ek...
nak berintersesi...
hehe...

Alhamdulillah..
yang seronoknye..time table best..

Information Class intersesi HRM551 (MOC):

OMB55C 
MONDAY 8:30 - 10:20 A.M @ LVL 05-035
TUESDAY 2:30 - 4:20 P.M @ LVL 05-035

petang selasa da boleh balikk..hehe...
hopefully x de perubahan la...
bulan puasa ni rasa berat je jauh ngan family...
nak sahur...nak buka..ngan family..
nak g terawih ngan family jugak..
semua nak family...hehe...

tapiii...kena tabahkan hati...
menuntut ilmu kan amalan mulia..
cehh...hehe..

kawan2 kelas yang di sayangi..
selamat berintersesi anda2 semua...



nanti buka same2 taw...terawih same2 jugak ek...:)

Saturday, July 21, 2012

Syukran..

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...

selamat sudah berpuasa untuk hari ini...

Alhamdulillah..kenikmatan yang sangat berbeza..

ucapan tahniah pada sesiapa yang berjaya pergi menunaikan solat terawih untuk hari semalam dan malam yang kedua ni...

semoga kita istiqamah..

amin ya rabbal alamin...
 wallahu'alam...yang baik datangnye dari Allah..yang jahat dari diri cik lyna sendiri..

doakan cik lyna jadi wanita solehah..
InsyaAllah..
terima kasih...

cik lyna nak tidoo..penat menjahit siang tadi...sok kne bgun pagi...bgun sahurr... :))



Thursday, July 19, 2012

Esok puasa..jangan tak puasa..hehe :)

Assalamualaikum...
Alhamdulillah..syukur kehadrat Allah...
akhirnya...
bulan yang dinanti2 kan oleh semua umat islam...
akhirnyaa...tiba...

SELAMAT DATANG BULAN RAMADHAN YANG MULIA...

semalam...
kita da same2 dengar kan pengumuman mohor2 besar...

bahawa...

1 RAMADHAN 1433H
jatuh pada hari sabtu..
21 JULY 2012

jadi...
malam ni...
kita da start solat terawih..
mari sama2 kita beribadah kepada Allah..buka lembaran baru...dan kumpul sebanyak mana pahala yang boleh kita kumpul...

InsyaAllah..

Sempena bulan RAMADHAN yang mulia ni..cik lyna ingin memohon maaf atas segala kesalahan yang cik lyna da lakukan sama ada sengaja atau x sengaja...cik lyna banyak kekurangan..sesape yang terasa hati...terkecik hati..tersinggung hati...cik lyna minta maaf sangat2...halalkan segala makan minum..ilmu yang telah di kongsi...
harap...kita sama2 dapat memaafkan di antara satu sama lain...

cik lyna ad checklist ni untuk kita semua jadikan panduan kita bersama...
supaya kita semua sentiasa bermuhasabah diri dan tidak lupa dan lalai dengan keseronokan duniawi...
InsyaAllah...sama-sama kita amalkan..
peringatan untuk cik lyna juga..
jom kita sahut cabaran.... :)


InsyaAllah..sama2 kita amalkan ek...

ingat lagi tak niat puasa..hehe
mestila ingat kann...
:) :)

meh kita dengar kucing ni niat..hehe




semoga terhibur...hehe...

SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN UNTUK SEMUA...

malam ni kita pegi terawih ek...

wallahu'alam..yang baik datangnye dari ALLAH...yang jahat datang dari diri cik lyna sendiri...
doakan cik lyna jadi wanita solehah...
terima kasih..
amin...





Wednesday, July 18, 2012

chips more...1 more day :)

Assalamualaikum....

alhamdulillah..

one day more to go...

u olls da GET READY belum??

tanya diri masing2 ek...

cik lyna da sedia??

Alhamdulillah...cik lyna sedia untuk menyahut cabaran RAMADHAN..InsyaAllah:)
 harap sangat..sangat..sangat...RAMADHAN kali ini dpt cik lyna manfaatkan sebaiknya daripada RAMADHAN yang sebelum ini..

sebaik mungkin..dan sebanyak mungkin cik lyna ingin mengumpul pahala dan mencari keredhaan Allah... :')
tetibe rasa sebakk...:"(

Ya Allah..panjangkan lah umurku Ya Allah..semoga aku dapat bertemu RAMADHAN pada tahun ini...
Semoga aku sentiasa mendapat KEREDHAAN-MU...
dan juga untuk keluarga yang dicintai..sahabat2 yang amat disayangi..dan muslimin muslimat di duniawi ini...
 amin...

muhasabah diri..dan nasihat menasihati diantara satu sama lain...
supaya kite semua dpat keberkatannye bersama...
:)


wallahu'alam..
yang baik datang nye dari Allah S.W.T dan yang jahat datangnye dari diri cik lyna sendiri..
doakan cik lyna jadi wanita solehah :)
amin..
terima kasih..





Tuesday, July 17, 2012

2 days more..... ^_^

Assalamualaikum...
Alhamdulillah...

today
28 Sya'ban 1433H


so..
ad 2 hari lagi tuk kita puase...:)

waiting for u RAMADHAN..
^_^

10 hari permulaan RAMADHAN adalah RAHMAT..10 hari pertengahan adalah PENGAMPUNAN.. dan 10 hari terakhir RAMADHAN adalah PEMBEBASAN API NERAKA..

:) :)


da masuk waktur zohor la kengkawan...
jom kita solat...
:)

c u tomorrow...
wallahu'alam..yang baik datang dari Allah..yang jahat dari diri cik lyna sendiri..

doakan cik lyna jadi wanita solehah..
time kasih..
amin..
:)





Monday, July 16, 2012

3 days more to go.. :) :)

Assalamualaikum....Alhamdulillah..
3 days more to goo..
ehehe..
u olls ade wat tak apa yang cik lyna share semalam??
da try wat da??
Alhamdulillah..syukur..sama2 kita tambahkan pahala kita ek...

okay...arini cik lyna nak share doa diambang RAMADHAN..
dan InsyaAllah..
cik lyna nak share fadilat2 di bulan ramadhan yang boleh kita amalkan bersama..
sama2 la kita ingat mengingati each other ek..
if cik lyna silap..tegur k...
InsyaAllah..cik lyna terima dengan hati yang terbuka..amin...

source: facebook :)
kawan2 jom...tadah tangan sama2..
meh sama2 kita berdoa..agar Allah panjangkan umur kita sehingga kita bertemu dgn bulan Ramadhan :')
hmm...tetibe cik lyna rasa sedih sangatt...
teringat kan kawan2 yang telah pergi menemui Allah :"(
Al-Fatihah untuk mereka...
Semoga mereka ditempatkan dalam golongan orang yg beriman..Amin....

okay..Lyna...u r strong..
okay... :)

kawan2..now nak share kat u olls amalan Rasulullah di bulan RAMADHAN...:)
InsyaAllah...mari same2 kita praktikkan...

1- jgn lupa sahur ek u olls..kadang2 tu ade jugak la yang tak bangun sahur kan?? betul x...:) so, apa kata..ramadhan kali ni bagun sahur..jgn malas2 taw nak bangun sahur :) sahur tu sunat :)

2- segera berbuka...x mo lewat2 berbuka...taw2...

3-solat tarawih dan witir...InsyaAllah..klu tahun lps kita pergi 4 ke 5 hari je..ape kata bulan ni..kita pegi lebih sikit hari tu..lagi baik kalau sebulan penuh solat tarawih..Alhamdulillah..:) solat witir ni elok sangat ditunaikan..bkn bln ramadhan je..bulan berikutnye pun sangat digalakkan..Rasulullah..selalu sebelum tidur..msti tunaikan solat witir dulu..jom la kita ikut juga..

4- bertadarus Al-Quran ni...ni lagi best taw..bace Al-Quran sangat menenangkan hati kita taw...kalau boleh 1 hari 1 juzuk...lagi puas bila kita dapat khatam Al-Quran padan bln Ramadhan ni...seronoknyee :)

5-pemurah dan mesra...banyak2 kan bersedekah...mesra dengan ahli keluarga..kawan2..dan semua orang...perbanyakkan la memberi senyuman..senyum tu pun sedekah jugak kan..cam ni..:) :) : ): ) satu lagi..senyum pun boleh wat kita awet muda...

u olls...
meh...kita dengar lagu baru UNIC ek...
bestt taw..menenangkan....
CINTA SEMPURNA


wallahu'alam..yang baik datangnye dari Allah..yang jahat datangnye dari diri cik lyna sendiri..
amin...

doakan cik lyna jadi wanita solehah..
amin..
terima kasih..
^_^



Sunday, July 15, 2012

Countdown RAMADHAN 4 days more :)

Assalamualaikum semuaa...
alhamdulillah..cik lyna da abis exam...
cik lyna da usaha yang terbaik..now..hanya tawakal, doa, dan berserah pada Allah je..
Hope jwpn2 yg cik lyna wat betul..
aminn...
^_^

u ollsss...
(muka excited)
alhamdulillah....
tak lame da nak bulan RAMADHAN...
seronoknyeee kann...
hopefully kita sama2 dapat tambahkan pahala kita pada tahun ni...

ape kate kannn..
memandangkan cik lyna da abis exam..
memandangkan lum balik uitm for da INTERSESI
xde ap nak wat kn..
cik lyna nak selalu hupdate blog ni la..
cik lyna nak countdown RAMADHAN..
x sabar rasanya...

okay..
jom sama2..

HARI INI ISNIN
(26 Sya'aban 1433H)

SO..
4 days more to go...

1 RAMADHAN 1433H
pada hari SABTU nanti..

4 days more to goo...vroomm..vromm..hehehe ^_^

okay..so..sempena RAMADHAN YANG BAKAL MENGHAMPIRI kita...
jom..kita share SOMETHING...nak tak??
nak ke x nak ke..x kire..cik lyna nak share juga...hihi
^_^

source: facebook :)

haa...jom kita warm up dulu..
jangan ingat nak bola je kena warm up...hihi

1-jom kita sama2 banyakkan membaca buku2 tentang RAMADHAN..fadilat2 di bulan ramadhan...nanti kita sharing2 ek...lebih berkat..insyaAllah..

2- haaa...kne la warm up dulu isnin khamis..pose sunat...:)

3- sape yang rasa yang diri tu liat sikit nak bangun awal...wat la exercise..bgun awal..hehe..biase kan niat sebelum tido esok nak bangun awal...InsyaAllah..malaikat  akan kejutkan..:)

4- sempena bulan RAMADHAN yang mulia ni...sesiapa yang rasa sudah jauh dengan AL-QURAN...dekatkanlah diri tu pada AL-QURAN..kitab bimbingan kita menuju keredhaan Allah..
seelok2 nye..kita baca sekali tafsir nye taw...betulll..sangat menyentuh hati...kita try sme2 ek.. :)

5- Dari Usman bin Affan r.a. katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Barangsiapa yang berwuduk lalu memperbaguskan wuduknya, yakni memyempurnakan sesempurna mungkin, maka keluarlah kesalahan-kesalahannya sehingga keluarnya itu sampai dari bawah kuku-
kukunya." (Riwayat Muslim) and cik lyna penah dengar ustaz cakap..kalau kita masih berwudhuk...wajah kita akan bercahaya...kalau nak rasa cantik..wudhuk la selalu ek..hehe :)

6- jom kita muhasabah diri...setiap orang ade melakukan kesilapan..sama ada sdar x sdar je kan..so..muhasabah la dri kita...minta ampun pada Allah..dan jangan lupa amalan2 sebelum tido...jom praktik same2..

7- jom sedekah :)

8- perbanyakkan la solat sunat..dan bertahajud kepada Allah...seelok2nya..sepertiga malam...dalam pukul 3 pagi -4 pagi...berdialog la dengan Allah..menangis la memohon keampunan... lagi satu kan..bila kte buat solat sunat time ni..kita rasa tenang dan rasa diperhatikan..sangatt indah...
tapi kannn..mmg ssh nak bgun awal pagi mula2..tapi bila da gsok gg, bsuh muka..ambik wudhuk..da x mengantuk..rasa cergas...x caya..cuba watt..:)

9- apa yang penting..kerjasama..jom tolong menolong...

10- sharing is caring...like what i'm doing now..:))

wallahu'alam...yang baik datangnye dari Allah s.w.t..yang jahat..datang dari diri cik lyna sendiri..
InsyaAllah..
take care u olls...

doakan cik lyna jadi wanita solehah :)
thank you
^_^





Friday, July 6, 2012

Assalamualaikum :)



assalamualaikum semua....
alhamdulillah...syukur kepada Allah..
Allah masih panjangkan umur kite lagi..

da lame kannn...
lame cik lyna tak update blog..
hehe...
rindu ke...
tak rinduuu..
tipu la tu...muka semua cam muka rindu je..hehe..
PERASAN JE ..adoii..

cik lyna bz sangat...klh PM..cehh..
cik lyna pun x taw la nak update pape..
actually...
macam2 cik lyna da lalui...
sepanjang sepeninggalan cik lyna meninggalkan blog ni..cehh..hehe
tapi ..
alhamdulillah..
semua dapat diselesaikan dengan baik...
alhamdulillah...
berkat doa..Allah telah memudahkan semuanya..
tangisan kite kepada Allah..adalah kekuatan kite memohon doa dan perlindungan kite daripada Allah..
terima kasih Ya Allah..
kerana telah permudahkan segalanya...

ingat lah wahai kawan-kawan..
setiap permasalahan yang kita hadapi...itu adalah ujian untuk kita menjadi tabah dan bertambah kuat..
" segala yang kita minta..dan segala yang kita pohon...Insya Allah.kita akan perolehi sesuatu itu dengan izin Allah...Di dunia ni...hanya la sementara..dan segala kejayaan yang kita perolehi semua adalah dengan izin Allah"

Allah melihat apa yang kita buat dan usahakan..Allah juga mendengar apa yang kita bisikkan dan rintihkan..

fuhh...
panjang pulak cik lyna membebel..
motiff gamba kat atas tu apeee??

hehe..
motif nye..perkongsian bersama...
renung2kan dan selamat beramal...
amboiii..
trademark PROF. IZZI..
nak juga la popular cm prof..hehe...

ok kawan2...
ada msa terluang..
cik lyna update lagi..hihhi...

haaa...lupe nak habaq...doakan cik lyna for final exam ni ek...semoga cik lyna tenang dan dipermudahkan menjawab...amin...

GOOD LUCK TOO ALL MY FRENZZ...



Monday, May 28, 2012

muhasabah hati...







Hati dan Akal Berbicara

Di sebuah pondok usang milik seorang hamba, akal dan hati berbual berkenaan kasih dan cinta..

Akal : Assalamualaikum, sahabat.

Hati : Waalaikumussalam…

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati terdiam…

Akal bertanya sekali lagi.

Akal : Apa khabar iman anda?

Hati : Kurang sihat mungkin.

Akal : Mengapa?  

Hati : Aku merindui dia segenap jiwaku…

Akal : Dia yang mana, sahabatku?

Hati : Kedua dia. Dia yang hakiki, juga dia yang entah kemana akhirnya..

Akal : Tidak mengapa, Itukan fitrah manusia.

Hati : Tapi rinduku kepadanya kadangkala membuat jiwaku runsing. Fikiranku melayang terbang jauh ke angkasa. Kadangkala ketika beribadah juga aku teringat dia.

Akal : Cintamu padanya, juga cintamu padaNya, cinta padaNya kan yang lebih utama.

Hati : Tapi… Aku benar cinta dia. Aku benar rindu dia. Aku mencintainya kerana Allah. Kami saling menasihati kepada kebaikan. Aku mahu mengejar syurga bersamanya.

Akal : Apa makna cinta?      

Hati : Kasih dan sayang.

Akal : Bagiku cinta itu gila.

Hati : Mengapa pula?

Akal : Apabila kita mencintai seseorang, kita asyik teringatkan dia. Apa yang dikata jangan, sebaik mungkin kita elakkan. Apa yang diminta, seboleh mungkin kita usaha. Bila ada yang lain mendekati, bergelodak rasa cemburu. Apa kau rasa begitu?

Hati : Ya. Begitu yang aku rasa.

Akal : Apa kau tahu apa pula ibadah?

Hati : Orang kata ibadah itu taat dan patuh.

Akal : Ibadah itu juga adalah cinta.

Hati : Bagaimana dimaksudkan begitu?

Akal : Ibadah itu cinta. Berkasih-kasihan dengan Tuhan.

Hati terdiam lagi…

Hati : Jadi… Apa sebenarnya yang ingin kau sampaikan wahai akal?

Akal : Fikirkan, kalau kau benar mencintai dia kerana Allah, apa kau ada mengadu kepadaNya?

Hati : Aku puas sudah berdoa. Aku mendoakannya empat puluh kali setiap hari. Siang dan malam! Tegas hati..

Akal : Apa kau berdoa kepadaNya hanya kerana apabila kau terasa jauh dengannya? Apa kau hanya melipatgandakan ibadahmu ketika jiwamu rasa tak tenang?

Hati diam dan tertunduk…

Akal : Bagaimana boleh kau katakan cintamu kerana Allah. Sedangkan kau mengabaikan Dia ketika cintamu dengannya sedang indah bercahaya. Sabarlah wahai hati. Doamu mungkin tidak makbul sekelip mata. Barangkali Allah akan memakbulkannya di lain masa. Barangkali Allah ada hadiah yang lebih berharga untukmu!

Aliran sungai merah terasa semakin deras mengalir ke kepala…

Akal : Cinta kepada manusia yang gila seperti itu, hanya layak disandarkan kepada Allah. Allah menarik cintamu kerana Allah lebih mencintaimu. Allah merindui doa dan tangisan hambanya. Allah mahu kau kembali mengindahkan cintamu kepadaNya!

Hati mulai menangis… Sepi… Kesal…



source: www.iluvislam.com

Saturday, May 12, 2012

Wanita...

Assalamualaikum...
hai readers semua...
alhamdulillah..hari ni kita masih dipanjangkan umur lagi kan...
first sekali..
meh la kite sesame ucap syukur kepada ALLAH..
kerana masih diberi peluang melihat dunia...
teruskan usaha anda untuk mencari keredhaan ALLAH dan menuju jalan yang lurus..
JALAN ILLAHI..
InsyaALLAH hendaknya..
:)
meh..kita dengar lagu ni dulu ek..
WANITA by DEHEARTY

sayu je lagu ni kan...
kita masih belum terlambat lagi untuk berubah menjadi yang lebih baik..
jika kita kehendakinya..
InsyaALLAH...ALLAH akan memberi kita hidayah...
untuk menjadi wanita solehah dan wanita yang diredhai ALLAH...
marilah same2 kita berdoa agar kita dapat menjadi wanita yang berakhlak..dan yang solehah seperti 
SAIDITINA SITI KHADIJAH..

nanti cik lyna akan share kat readers tentang WANITA SOLEHAH...
yang baik datangnye dari ALLAH..yang jahat itu datangnye dari diri cik lyna sendiri..
Assalamualaikum..



















Rintihan HATI..

Assalamualaikum...
hai readers..
Alhamdulillah..hari ini..ALLAH masih beri peluang untuk diri kita melihat dunia..
ALLAH masih panjangkan umur kite lagi untuk kite bertaubat mengingatiNYA..
dan kembali kepadaNYA..
KAWAN-KAWAN..
marilah kita same2 kembali kepadanya...

ALLAH MAHA MENGETAHUI SEGALANYA...
hanya
ALLAH YANG MENDENGAR RINTIHAN HAMBANYA..



YA ALLAH..
ampunkan dosaku YA ALLAH..
aku tau aku dah jauh darimu...
aku sudah mula leka dengan keasyikan dan keseronokan di dunia YA ALLAH..
:'(
Aku amat bersyukur YA ALLAH..
kerana KAU telah memberikan aku petunjuk dan hidayah MU..
untuk aku membuka mata..
di mana sebenarnya aku berada...
aku yang kini sudah mula lupe dengan kesenangan dan kegembiraan yang telah KAU limpahkan padaku..
yang dahulunya aku bersedih..
berduka..
setiap hari..
disulami dengan air mata..
merintih pada MU..
berdoa pada MU..
tanpa putus..
AKHIRNYA..KAU telah makbulkan doaku..
tetapi..
setelah apa yang telah KAU berikan kepadaku sekarang..
aku mula lupe YA ALLAH..
aku semakin jauh dari mu YA ALLAH..
sesungguhnya...
AKU SANGAT BERDOSA PADAMU YA ALLAH..
kini..
aku mula sedar....
segala yang KAU berikan pada ku ini..segala kegembiraan dan kesedihan adalah untuk aku mengingati MU..
untuk aku mengucapkan KESYUKURAN kepadaMU..
UNTUK AKU MENAMBAHKAN LAGI IMAN KU TERHADAP MU YA ALLAH..
aku
memohon ampun pada MU YA ALLAH..
atas segala dosa yang telah aku lakukan kepadaMU..
YA ALLAH..
KAU YANG MAHA PENGAMPUN LAGI MAHA MENGASIHANI...
AMPUNKAN LA DOSAKU YA ALLAH..
DOSAKU YANG AKU SENGAJA LAKUKAN ATAU TIDAK DISENGAJAKAN
YA ALLAH..
AKU MOHON TAUBAT DARIMU DARI SEGALA APA YANG TELAH AKU LAKUKAN SEBELUM INI..
SESUNGGUHNYA..KAU YANG MAHA PENGAMPUN HAMBA-HAMBA MU..

terima kasih YA ALLAH..
kerana memberikan aku petunjuk dan hidayahmu..
terima kasih YA ALLAH..
kerana kau telah menemukan aku dengan INSAN2 yang cuba mengubah diriku..
Terima kasih..
SYUKRAN ALLAH..